LASER ΜΑΤΙΩΝ


Μάθετε περισσότερα για τις διαθλαστικές επεμβάσεις από το χειρουργό οφθαλμίατρο ΛΕΩΝΙΔΑ Β. ΜΑΥΡΟΥΔΗ που παρέχει τις υπηρεσίες του στη Θεσσαλονίκη.


Η μέθοδος IntraLase - LASIK


Η κλινική μας διαθέτει το τελευταίας γενιάς Intralase Femtosecond Laser και παρέχει μία 100% χωρίς λεπίδα τεχνική,
για τη σμίλευση του κερατοειδή και την εξάλειψη των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία).


Η μέθοδος λειτουργεί χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς, γρήγορους παλμούς φωτός λέιζερ για να δημιουργήσει τον κερατοειδικό κρημνό, δηλαδή ένα λεπτό επιφανειακό πέταλο κερατοειδικού ιστού, το οποίο όμως δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μία του πλευρά. Στη συνέχεια, αυτό το πέταλο ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς και εφαρμόζεται το Excimer laser Eye Q Allegretto, που κάνει την κερατοσμίλευση αλλάζει, δηλαδή, την καμπυλότητα του κερατοειδούς και διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος, ο χειρουργός επανατοποθετεί το πέταλο στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι ανώδυνη.

Ποια τα πλεονεκτήματα σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους? Bladeless Η μέθοδος έχει έρθει να αντικαταστήσει τις παλαιές μεθόδους, όπου γινόταν η χρήση μικροκερατόμου για τη δημιουργία του κρημνού στα αρχικά στάδια της επέμβασης. H διαφορά ανάμεσα σε έναν κρημνό που δημιουργήθηκε με τη μέθοδο IntraLase και έναν που δημιουργήθηκε με μικροκερατόμο είναι αρκετά σημαντική. Ο μικροκερατόμος είναι ένα όργανο χειρός, που περιέχει μια ατσάλινη λεπίδα που κινείται μπρος-πίσω και δημιουργεί ένα κόψιμο, καθώς ταξιδεύει σε όλο τον κερατοειδή χιτώνα. Ο μικροκερατόμος είναι σε θέση να εκτελέσει μία μόνο ενιαία, μονοδιάστατη τομή στον κερατοειδή. Η λεπίδα ταλαντεύεται μπρος-πίσω και μπορεί να αφήσει μια ανώμαλη επιφάνεια μετά την άρση του κρημνού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της όρασης μετά το χειρουργείο. Λόγω του μοναδικού τρόπου με τον οποίο η μέθοδος IntraLase δημιουργεί ένα στρώμα φυσαλίδων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού σας, δημιουργεί μια λεία επιφάνεια, ακόμη και μετά την άρση του κρημνού. Με τη μέθοδο IntraLase, ο οφθαλμός δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με λεπίδα.

Βέλτιστα αποτελέσματα Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όταν η διαδικασία LASIK πραγματοποιείται με τη μέθοδο IntraLase. Οι ασθενείς αναφέρουν ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές που έχουν σχέση με τον κρημνό και λιγότερες επιπλοκές που προκαλούν ανώτερης τάξης εκτροπές, που μπορεί να συμβάλουν στις οπτικές διαταραχές.

Εξατομίκευση της θεραπείας Η μέθοδος IntraLase δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της διαδικασίας για το κάθε μάτι. Τα πάντα, από τη διάμετρο του κρημνού μέχρι τη γωνία των ορίων του, μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί κάθε μάτι όλων είναι διαφορετικό. Η εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή συμβάλλει στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων.

Ανώδυνη και γρήγορη Η μέθοδος IntraLase είναι 100% ανώδυνη και γίνεται με την εφαρμογή μόνο αναισθητικών σταγόνων. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει μόνο μια ελαφριά πίεση κατά την ακινητοποίηση του οφθαλμού. Η δημιουργία του ίδιου του κρημνού διαρκεί περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Ασφαλής μέθοδος Μετά από εκτεταμένες και ενδελεχείς μελέτες και βασιζόμενοι στα ποσοστά μολύνσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή φακών επαφής, μπορούμε να πούμε ότι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη μέθοδο IntraLase είναι πιο ασφαλής, σε σχέση με τους φακούς επαφής. Έχουν γίνει εκατομμύρια επεμβάσεις, εκτελεσμένες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με τη μέθοδο IntraLase με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος PRK (Photo Refractive Keratectomy - Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή)

Η τεχνική αυτή στηρίζεται στη φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στοιβάδων του κερατοειδούς, έτσι, ώστε να αλλάξει η καμπυλότητά του και να εστιάζεται το φως στον αμφιβληστροειδή. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι. Αρχικά, με ειδικό εργαλείο γίνεται η αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης, δηλαδή του επιθηλίου σε μια κεντρική περιοχή του κερατοειδούς. Στη συνέχεια, το Excimer laser Eye Q Allegretto δρα πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδούς, διορθώνοντας το διαθλαστικό σφάλμα. Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί ένα φακό επαφής για να βοηθήσει την επούλωση του κερατοειδή μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ανώδυνη.

Επιπλέον, μια καινοτόμος τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κλινική μας αποτελεί η topoguided keratosmileusis, δηλαδή η φωτοαποδόμηση του κερατοειδή με μια από τις μεθόδους που προαναφέρθηκαν (IntraLase - LASIK ή PRK), με βάση την τοπογραφία του κερατοειδή.

Σε περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν laser, ή με πολύ υψηλό διαθλαστικό σφάλμα, μπορεί να γίνει επέμβαση ένθεσης ενδοφακού ή αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού. Στην περίπτωση αυτή, η διόρθωση γίνεται μέσα στο μάτι αντί για την επιφάνεια και έχει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες οι προϋποθέσεις για να κάνω διαθλαστική επέμβαση;
-Να είστε πάνω από 18 χρόνων. -Οι βαθμοί σας να είναι σταθεροί τουλάχιστον για 1 χρόνο. -Να μην υπάρχει κάποια άλλη πάθηση του οφθαλμού (σε κερατοειδή, αμφιβληστροειδή, γλαύκωμα, παλαιός τραυματισμός). -Αν είστε γυναίκα να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε. Απαραίτητος είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος γιατί κάθε οφθαλμός είναι διαφορετικός και κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ο ιατρός σας θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και μέσα από τη συζήτηση θα σας προτείνει ποια μέθοδος ενδείκνυται για σας.
Τι πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο?
Πριν το χειρουργείο πρέπει να υποβληθείτε σε προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή μια σειρά από εξετάσεις για να καθοριστεί αν οι οφθαλμοί σας μπορούν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση και ποια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί. Η κλινική μας είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που θα μας δείξουν τι ακριβώς είναι καλύτερο για τη δική σας περίπτωση και τους δικούς σας οφθαλμούς. Είναι σημαντικό εάν φοράτε φακούς επαφής, να τους έχετε αφαιρέσει και να μην τους φοράτε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τον έλεγχο αν είναι μαλακοί και τουλάχιστον 1 μήνα πριν αν είναι σκληροί, προκειμένου τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι αξιόπιστα.
Πώς γίνεται η επέμβαση με LASER;
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά για κάθε οφθαλμό και γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες. Και οι δύο οφθαλμοί χειρουργούνται την ίδια μέρα. Ο ασθενής δεν πονά, η ενόχληση είναι ελάχιστη και το μόνο που μπορεί να νιώθει είναι μια πίεση από την ακινητοποίηση του οφθαλμού. Ο ασθενής ξαπλώνει, το κεφάλι προσαρμόζεται σε ειδικό μαξιλάρι και τοποθετείται κάτω από το laser. Εστιάζει στο κέντρο του εσωτερικού φωτεινού κύκλου που σχηματίζουν τα λευκά LEDS και προσαρμόζεται ειδικό εξάρτημα για την ακινητοποίηση του οφθαλμού. Η όραση θολώνει για μερικά δευτερόλεπτα και η επέμβαση ολοκληρώνεται χωρίς πόνο, παρά μόνο με μια αίσθηση ελαφράς πίεσης. Ο ασθενής φεύγει με ανοικτά τα μάτια, χωρίς να καλύπτονται από επίδεσμο ή γάζα.
Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Η όρασή σας θα είναι ελαφρώς θολή αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά θα σας επιτρέπει να κινείστε στο χώρο και να εξυπηρετείτε τις βασικές σας ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσετε την αγωγή και τις οδηγίες του ιατρού σας. Αποφύγετε να οδηγήσετε μετά την επέμβαση, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου για την περίπτωση που θα κυκλοφορήσετε στο φως του ήλιου. Ο χρόνος πλήρους επιστροφής στην καθημερινές δραστηριότητες ποικίλει ανάλογα τον τύπο της επέμβασης, αλλά σε γενικές γραμμές από την επόμενη ημέρα θα μπορέσετε να είστε λειτουργικοί και να επιστρέψετε σταδιακά στην εργασία σας. Η διάθλαση και η όρασή σας αποκαθίσταται άμεσα με κάποιες μικρές διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.
Ποιοι οι κίνδυνοι από την επέμβαση?
Οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών έχουν ελαχιστοποιηθεί. Με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σπάνιες, ώστε σήμερα να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διαθλαστική επέμβαση. Πολύ σημαντικό είναι, ωστόσο, να ακολουθήσετε την αγωγή και τις οδηγίες του ιατρού σας.

Θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας;


Υψηλού επίπεδου υπηρεσίες που αφορούν στις παθήσεις των οφθαλμών, από τον οφθαλμίατρο Λεωνίδα Β. Μαυρουδή που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.


Επικοινωνία
BUY NOW