ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ


Τι είναι ο κερατόκωνος και πώς αντιμετωπίζεται από τον οφθαλμίατρο ΛΕΩΝΙΔΑ Β. ΜΑΥΡΟΥΔΗ που δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Ο κερατόκωνος είναι πάθηση του κερατοειδή, που εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και εξελίσσεται περίπου μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Συνήθως προσβάλλει και τους δύο οφθαλμούς, αλλά με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Στον κερατόκωνο, η κεντρική μοίρα του κερατοειδή λεπταίνει και αλλάζει σχήμα, λαμβάνοντας ένα κωνικό σχήμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικός βαθμός μυωπίας και ανώμαλου αστιγματισμού.

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;
Η αιτία που προκαλεί τον κερατόκωνο δεν είναι απολύτως γνωστή. Υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση γι΄ αυτό και η εμφάνιση της νόσου είναι αυξημένη σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση μεταξύ του κερατοκώνου και της συνεχόμενης τριβής των οφθαλμών.

Διάγνωση
Η διάγνωση του κερατοκώνου βασίζεται στην τοπογραφία του κερατοειδή, η οποία αναλύει την καμπυλότητα του κερατοειδή. Στην κλινική μας γίνεται χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, όπως το Pentacam, το οποίο είναι μια περιστρεφόμενη φωτογραφική μηχανή Scheimpflug. Η τεχνική Scheimpflug παρέχει με ακρίβεια εικόνες που περιλαμβάνουν τις πληροφορίες από την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδούς.

Αντιμετώπιση

Στα πρώτα στάδια της νόσου, η οπτική οξύτητα μπορεί να διορθώνεται επιτυχώς με ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής, αλλά στην πορεία ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση εξειδικευμένου τύπου φακών επαφής. Στο κέντρο μας γίνεται εφαρμογή ειδικών φακών επαφής (μαλακοί, ημίσκληροι ή σκληρικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής) που είναι σχεδιασμένοι για το σχήμα του κερατοειδή του κερατοκωνικού ασθενή, με βάση την τοπογραφία του. Σε προχωρημένα στάδια για την αντιμετώπιση του κερατοκώνου πιθανόν να χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση.

To Corneal Collagen Cross Linking (CXL) είναι μια σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που χρησιμοποιεί τον παράγοντα ριβοφλαβίνη σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A, με σκοπό την ενδυνάμωση του κερατοειδή και τη σταθεροποίησή του.

Η μέθοδος αυτή, η οποία στοχεύει στο να αποτραπεί η εξέλιξη του κερατοκώνου, είναι ανώδυνη με συνολική διάρκεια που δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Στην κλινική μας χρησιμοποιείται το εξελιγμένο μηχάνημα Avedro’s KXL System for Lasik Xtra and Accelerated Cross-linking.

PRK σε συνδυασμό με CXL: Σε περιπτώσεις που τα χαρακτηριστικά του κερατοειδή το επιτρέπουν, μπορεί να συνδυαστεί το cross-linking με τη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή PRK, ώστε πέρα από τη σταθεροποίηση του κερατοκώνου να βελτιωθεί και η όραση του ασθενή.

ICRS - Intrastromal Corneal Ring Segments: Εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων με τη χρήση του Femtosecond laser, με σκοπό την ενίσχυση του κερατοειδή και την αναδιαμόρφωση της επιφάνειάς του. Οι δακτύλιοι έχουν πολύ μικρό μέγεθος, είναι πολύ καλά ανεκτοί και η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι ανώδυνη.


Θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας;


Υψηλού επίπεδου υπηρεσίες που αφορούν στις παθήσεις των οφθαλμών, από τον οφθαλμίατρο Λεωνίδα Β. Μαυρουδή που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.


Επικοινωνία
BUY NOW