ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ - ΓΛΑΥΚΩΜΑ


Μάθετε περισσότερα για τον καταρράκτη και το γλαύκωμα από τον οφθαλμίατρο ΛΕΩΝΙΔΑ Β. ΜΑΥΡΟΥΔΗ που παρέχει τις υπηρεσίες του στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Τι είναι ο καταρράκτης?
Καταρράκτης είναι η σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού που περιέχεται στον οφθαλμό. Ο καταρράκτης εξελίσσεται-ωριμάζει διαφορετικά σε κάθε άτομο και αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή με κάποια χρονική διαφορά στους δύο οφθαλμούς.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη καταρράκτη?
Ναι. Οι περισσότεροι σχετίζονται με την ηλικία και εξελίσσονται σταδιακά, αλλά υπάρχει και ο συγγενής καταρράκτης (που υπάρχει από τη γέννηση του ατόμου), οι φαρμακοεξαρτώμενοι (σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη) και οι μετατραυματικοί.
Τι συμπτώματα έχει ο καταρράκτης?
Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν: θολή-ομιχλώδη όραση, δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση (φωτεινά στεφάνια γύρω από φώτα), φωτοευαισθησία ή ενόχληση σε ηλιοφάνεια, συχνές αλλαγές στη συνταγή των γυαλιών, απροσδόκητη βελτίωση κοντινής όρασης ηλικιωμένων, αλλαγή στη φωτεινότητα ή την ένταση των χρωμάτων (ξεθώριασμα).
Πότε πρέπει να κάνω επέμβαση καταρράκτη?
Η επέμβαση συνιστάται όταν τα παραπάνω συμπτώματα επηρεάζουν αισθητά την ποιότητα όρασης του ατόμου και παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες.
Τι πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο?
O προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικές εξετάσεις για να καθοριστεί ο ειδικός φακός που θα χρησιμοποιηθεί για τον κάθε οφθαλμό. Αυτές καλό είναι να γίνονται σε ξεχωριστό ραντεβού πριν την ημέρα του χειρουργείου.
Πώς γίνεται η επέμβαση?
Η επέμβαση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας με υπερήχους. Διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά για τον κάθε οφθαλμό και γίνεται με τοπική αναισθησία. Από μικροσκοπικές τομές στα πλάγια του οφθαλμού αφαιρείται ο θολωμένος καταρρακτικός φακός και αντικαθίσταται με ειδικό για τις ανάγκες του κάθε οφθαλμού ενδοφακού. Ο ασθενής δεν πονά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά μπορεί να νιώσει κάποια πίεση από τα χειρουργικά εργαλεία και τα διάφορα υγρά και υλικά που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση. Υπάρχει δυνατότητα να χειρουργηθούν την ίδια ημέρα και οι δύο οφθαλμοί μετά από συνεννόηση με το χειρουργό.
Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να φορέσω γυαλιά?
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστεί να ενσταλλάσσονται κολλύρια το πρώτο διάστημα για την προστασία του οφθαλμού που χειρουργήθηκε. Ανάλογα με το είδος του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί, ίσως χρειαστεί κάποιο ζευγάρι γυαλιά για τις κοντινές αποστάσεις.
Έχω υψηλή μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμό/πρεσβυωπία. Πώς επηρεάζει αυτό την επέμβαση? Μπορώ να απαλλαγώ από τα γυαλιά μου?
Συνδυαστικά με την επέμβαση του καταρράκτη μπορούν να διορθωθούν και η μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και να απαλλαγεί ο ασθενής από τα γυαλιά του. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού, ώστε να απαλλαγεί ο ασθενής και από τα κοντινά γυαλιά του. Αυτό γίνεται μετά από συζήτηση με το χειρουργό και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Τι είναι Γλαύκωμα?
Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτική και εξελισσόμενη βλάβη του οπτικού νεύρου που συνήθως συνδυάζεται με υψηλές τιμές ενδοφθάλμιας πίεσης (της πίεσης στο βολβό του οφθαλμού). Το οπτικό νεύρο λειτουργεί σαν «καλώδιο» που μεταφέρει την οπτική πληροφορία προς τον εγκέφαλο και συχνά η βλάβη λόγω του γλαυκώματος μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει το γλαύκωμα?
Το γλαύκωμα δεν εμφανίζει αξιόλογα συμπτώματα στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να προσέρχεται καθυστερημένα στον ιατρό, όταν η πάθηση έχει ήδη οδηγήσει σε προχωρημένες και εγκατεστημένες αλλοιώσεις. Συνήθως εμφανίζεται αρχικά στον ένα μόνο οφθαλμό. Χαρακτηριστικά έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% των γλαυκωμάτων στον πληθυσμό είναι αδιάγνωστα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος με μετρήσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης και έλεγχο του οπτικού νεύρου, ιδίως σε άτομα άνω των 40 ετών ή σε άτομα σε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
Πώς θα ξέρω ότι έχω γλαύκωμα? Τι εξετάσεις χρειάζονται?
Για να καθοριστεί εάν ένας ασθενής πάσχει ή όχι από γλαύκωμα, αλλά και να παρακολουθηθεί ένας γλαυκωματικός ασθενής χρειάζονται μια σειρά από εξετάσεις. Στην κλινική μας διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και παρακολούθησης του γλαυκώματος: 1) συστήματα ποσοτικοποιημένης εκτίμησης της οπτικής θηλής Heidelberg Retina Tomograph (HRT) για τη μελέτη του πάχους των νευρικών ινών, τρισδιάστατη αναίμακτη ANGIO-OCT αγγειογραφία για την εκτίμηση του πάχους των νευρικών ινών, αλλά και της αιματικής ροής στην οπτική θηλή, 2) οπτική/ηλεκτρονική περιμετρία Humphrey για τον έλεγχο των οπτικών πεδίων, 3) συστήματα παχυμετρίας κερατοειδή, 4) τονόμετρο επιπέδωσης (Goldmann), μη επιπέδωσης (Pascal), αλλά και αεροτονόμετρο (non contact μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).
Ποια είναι η θεραπεία του γλαυκώματος?
Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι η μείωση και η σταθεροποίηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην προκαλείται βλάβη στο οπτικό νεύρο. Η επιδιωκόμενη πίεση μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, αλλά κυρίως από τη βλάβη των ινών του οπτικού νεύρου. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μπορεί να γίνει με σταγόνες (αντιγλαυκωματικά κολλύρια) και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις με laser ή με επέμβαση. Στην κλινική μας διατίθεται η σύγχρονη μέθοδος “micropulse laser τραμπεκουλοπλαστική”, η οποία εφαρμόζεται αναίμακτα και ανώδυνα σε ειδικές δομές του ματιού με σκοπό την πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Επίσης, πραγματοποιούνται μια σειρά από αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις (τραμπεκουλεκτομή, τοποθέτηση αντιγλαυκωματικών βαλβίδων Ahmed, αλλά και συνδυασμένη επέμβαση φακοθρυψία-τραμπεκουλεκτομής). Η θεραπεία εξατομικεύεται ανά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας;


Υψηλού επίπεδου υπηρεσίες που αφορούν στις παθήσεις των οφθαλμών, από τον οφθαλμίατρο Λεωνίδα Β. Μαυρουδή που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.


Επικοινωνία
BUY NOW